Skip to content

7 hyvää syytä, miksi kannattaa hankkia kustannustehokkaat pilvipalvelut yritykselle

Pilvipalvelut

Jaa tämä artikkeli

Pilvipalveluista on tulossa yhä suositumpia ja niiden käyttöönottoon on olemassa useita hyviä perusteluita liiketoiminnan kannalta, kuten mm. kustannustehokkuus, turvallisuus ja skaalautuvuus.

Vuonna 2021 suomalaisista yrityksistä 75 % käytti pilvipalveluita (Lähde: Tilastokeskus). Pilvipalveluiden käytön yleisyys on lisääntynyt kuudessa vuodessa 24 prosentilla.

Tässä tekstissä käyn läpi pilvipalveluiden hyötyjä yritykselle ja koko liiketoiminnalle ja kerron myös suosituimmista pilvipalveluista.

Pilvipalveluiden hyödyt yrityksellesi ja liiketoiminnalle

1.  Alhaiset kustannukset

Pilvipalveluiden (SaaS-palveluiden) käytön kustannussäästöjä paikalliseen tallennustilaan verrattuna korostetaan usein tärkeimpänä etuna. Fyysisiin palvelinlisensseihin (on-premise) verrattuna pilvialustat tarjoavat samoista palveluista paljon halvempia vaihtoehtoja. 

Sinun ei tarvitse ostaa täyttä pilvikapasiteettia, vaan voit ostaa projektillesi vain tarvitsemasi määrän tallennustilaa, jota voi tarpeen muuttuessa lisätä tai vähentää. 

Pilviympäristöt tarjoavat myös pitkälle automatisoituja palveluita, jotka tekevät hallinnasta helpompaa ja halvempaa, eikä IT-tuen tarve ole niin merkittävässä roolissa. Palveluja saa käyttöön pelkällä napin painalluksella ja niiden nopeudella on suuri merkitys yrityksen kyvylle selviytyä alati muuttuvassa toimintaympäristössä. 

Gartnerin tutkimuksen mukaan pilvitekniikoilla voidaan säästää keskimäärin 26 % kustannuksista.

2.  Voit työskennellä missä tahansa

Yksi houkuttelevimmista pilvipalvelun eduista on mahdollisuus käyttää tärkeitä yrityssovelluksia mistä tahansa maailmassa, kunhan sinulla on toimiva Internetyhteys. Sinun tarvitsee vain huolehtia palvelimista ja sovellusten liitettävyydestä ja verkon nopeus on samanlainen kaikkialla maailmassa, olitpa sitten Aasiassa, Euroopassa tai Afrikassa. 

3.  Minimaalinen IT-infrastruktuuri

Pilvipalveluita käytettäessä ei tarvita paikallista tai fyysistä  infrastruktuuria (on-premise), eikä siihen liity käyttökustannuksia, kuten sähköä, ilmastointia tai laitteiston ja ohjelmiston hallintaa. Myös palvelimien ja tallennustilan hallintakustannuksia voidaan merkittävästi vähentää, tai jopa kokonaan eliminoida.

Tämän ansiosta yritykset tarvitsevat vähemmän erikoistunutta IT-henkilöstöä  huolehtimaan järjestelmien ylläpidosta ja tuesta, joka puolestaan vapauttaa resurssien keskittämistä niihin asioihin, jotka tuottavat enemmän lisäarvoa liiketoiminnalle.  

4.  Varmuuskopiointi ja palautus

Yksi suurimmista eduista liiketoiminnan pilveen siirtymiselle ovat vankat varmuuskopiointi- ja palautuspalvelut. Tietojen häviäminen on yritysten suuri huolen aihe. Tallentamalla tiedot pilveen, varmistat samalla, että ne ovat aina saatavilla. Lisäksi pilvipalveluiden viansietokyky on huomattavasti parempi kuin fyysisten laitteiden.

5.  Keskitetty dokumenttien tallennus ja hallinta

Kun yrityksissä käyttäjien määrä ja yhteistyön tarve kasvaa, korostuu  myös asiakirjojen hallinta ja helppo pääsy niihin mistä tahansa. Asiakirjat voidaan tallettaa keskitetysti pilvipohjaisiin dokumenttien käyttö- ja hallintaratkaisuihin, jolloin kuka tahansa (joilla on asianmukaiset suojausominaisuudet) voi käyttää, tarkastella, jakaa ja muuttaa materiaalia. Pilviyhteistyökalut ovat tulleet välttämättömiksi liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta.

6.  Skaalautuvuus

Pienille ja keskisuurille yrityksille on haasteellista kasvattaa toimintaa turvallisesti, nopeasti ja kustannustehokkaasti. Sen sijaan, että yritys tekisi huomattavan alkuinvestoinnin  fyysiseen ja omaan infrastruktuuriin, pilvipalvelut mahdollistavat kapasiteetin nopean skaalautumisen tarpeen mukaan. Pilviratkaisut ovat ihanteellisia yrityksille, joiden IT-tarpeet vaihtelevat. Ketteryys ja helppo skaalautuvuus voi antaa pilvipalveluita käyttäville yrityksille todellisen edun kilpailijoihin nähden.

7.  Tietoturva

Pilvipalveluissa automaattiset ohjelmistojen päivitykset pitävät käytettävät ohjelmistot nykyaikaisina. Niissä on suojausprotokollat ja -käytännöt, kuten vahva pääsynhallinta ja tietojen salaus, jotta luvattomat tahot eivät pääse käsiksi luottamuksellisiin tietoihin. Automaattisten tietoturvapäivitysten ansiosta kaikki ohjelmat ovat niin tietoturvallisia kuin mahdollista.

Pilvialustat sisältävät kehittyneitä prosesseja, näkyvyyttä, 24/7/365 seurantaa ja alan johtavaa teknologiaa ennakoivan ja reagoivan uhkien hallintajärjestelmän tarjoamiseksi. Uhat, kuten DDoS-hyökkäykset (palvelunestohyökkäykset) voidaan myös torjua.

Suosittuja pilvialustoja 

ovat esim. AWS, Microsoft Azure ja Google CloudPlatform. Kun puhumme pilvipalveluista, puhumme Software-as-a-Servicesta tai SaaS-palvelusta. SaaS on ohjelmiston toimitusjärjestelmä, jonka avulla tietoihisi pääsee käsiksi miltä tahansa laitteelta Internet-yhteyden ja verkkoselaimen kautta. 

Pilvikomponentteja on myös muita muotoja, kuten Infrastructure-as-a-Service (IaaS) ja Platform-as-a-Service (PaaS). Yritykset, kuten Netflix, Linkedin, BBC ja Facebook, käyttävät näitä palveluita. Tämä on vallankumouksellinen askel kohti uutta ohjelmistokehityksen muotoa, josta on nyt tulossa uusi normi. 

Me autamme kehittämään 

IT- ympäristöstänne joustavamman ja skaalautuvamman, sekä valitsemaan ja rakentamaan tarpeisiinne soveltuvat palvelut ja sovellukset.

Tarjoamme ammattitaitoista pilvikonsultointipalveluita liittyen privaatti, julki tai hybridipilveen AWS-, Azure- tai GCP-ympäristöissä.  Olemme myös apunasi sovelluskehityksessä ja alustapalveluiden suunnittelussa sekä hyödyntämisessä. 

Kirjoittanut: Arafat Mollik

Kysy lisää
Ari Mutanen puh. 050 568 0532

Haluatko kuulla lisää siitä, kuinka me voimme auttaa teitä pilveen liittyvissä asioissa? Ota yhteyttä ja varaa aika ilmaiseen arviointiin tästä

Muita keissejämme

HEI

Kuinka voisimme auttaa sinua?